Buchty jako od babičky

28. září 2012 v 20:02 | Minion |  Retro mňamky
Pokud byste měli jmenovat něco typického pro českou kuchyni, určitě se vám kromě vepřa, knedla, zela vybaví tradiční kynuté buchty. Spousta z nás (nebo lépe řečeno většina) je někdy ochutnala, jelikož bývaly často pečeným moučníkem. Spousta rodin je peče dodnes, i když já se s nimi setkávám povětšinou při návštěvě u babiček, nikoli u současných moderních rodin, kde na stole vévodí propracované, barevné řezy různých chutí nebo muffiny.
Již z dětství mi utkvěly vzpomínky na to, jak babička dělá na velkém dřevěném vále důlek ve větším množství mouky, přimíchává potřebné ingredience a nechává vzejít kvásek. Droždí vždy provonělo celou kuchyni. Jako malá pomocnice jsem jí při pečení asistovala a vyváděla různé koniny. Zatímco babička z již nakynutého těsta tvořila buchty jednu jako druhou a plnila je povidlím, tvarohem či ovocem, já jsem ukrádala kousky těsta a tvořila z nich pidi buchtičky prapodivných tvarů Usmívající se Jelikož babička byla hodná, nikdy mé výtvory nezničila a nechala je upéct spolu s těmi jejími "ukázkovými". Moje dílka potom putovala zabalená dědovi k svačině do práce. Když si na to teď vzpomenu, přemýšlím nad tím, jestli děda ty pidi buchty vůbec jedl, jelikož byly naprosto tvrdé - kvůli malému rozměru se ihned při pečení vysušily a byly to spíše sušenky z kynutého těsta Smějící se Bohužel už se to nikdy nedozvím, ale představa, jak děda křoupal buchtičky ve mně vyvolává úsměv Usmívající se
A nebyla bych to já, kdyby mne nenapadlo po letech zkusit také upéct ty "pravé české kynuté" a trochu si s nostalgií zavzpomínat na staré časy s babičkou v kuchyni. A ještě než se s vámi podělím o postup, abyste si taky zkusili zavonět domov vůní kvasnic a pečených buchtiček a polechtat chuťové pohárky, chtělo by to pro začátek zmínit něco o historii této naší delikatesy Smějící se
Bohužel zrovna nemám přístup do žádné z knihoven, kde bych jistě našla nějakou knížku o historii naší české gastronomie, takže jsem si musela vystačit s internetem. Dozvěděla jsem se, že první kynuté pečivo podobné buchtám se objevuje od 17. století. Hospodyňky měly dříve k dispozici kvasnice tekuté, nikoliv v té tuhé kostkové formě, jak je známe my dnes. Ingredience však zůstávají stejné - mouka, vejce, voda/mléko, sůl. Údajně ovšem buchty nepekly, nýbrž je vařily! Takže to byly vlastně takové kynuté knedlíky Smějící se
A teď hurá na to!

Potřebné ingredience na 25 kynutých buchet (pekáč 30x30 cm):
750 g polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička citrónové kůry nebo citrónové šťávy (nemusí být, je to jen pro zvýraznění chuti a vůně)
1 pytlíček vanilkového cukru
400 ml vlažného mléka
80 g másla (rozehřát!) nebo 100 ml oleje
1 žloutek
6 vrchovatých lžic cukru krupice/krystal
droždí na 750 g mouky (pokud sušené, tak je většinou balíček na 500g mouky - použijeme tedy pytlíček a půl, pokud klasické, tak použijeme 1 kostku o hmotnosti 42 g)
skořice
máslo na potření

Do mísy (větších rozměrů) si nasypeme 750 g polohrubé mouky, přidáme 4 lžíce cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, lžičku soli a promícháme tyto sypké ingredience.
Vedle do menší mističky odsypeme trochu mouky (cca 3 lžíce), 2 lžíce cukru a nalijeme trochu vlažného (né horkého ani studeného!) mléka. Promícháme a nadrobíme kostičku droždí (42g klasického). Mističku přikryjeme utěrkou a dáme ji na teplé místo - já dávám do mírně předehřáté trouby na 50°C a nechávám otevřená dvířka. Počkáme cca čtvrt hodiny než vzejde kvásek.
Vrátíme se zpět k velké míse, do sypkých ingrediencí přidáme žloutek (bílek se nedává, buchty by brzy ztvrdly), zbylé vlažné mléko olej či rozehřáté máslo. Vše promícháme, vznikne hutné těsto.
Po čtvrt hodince by již měl být v malé misce připraven kvásek - poznáme to podle vykynutého obsahu. Kvásek přimícháme k ostatním ingrediencím v míse a začneme s hnětením těsta. Je potřeba těsto dobře zpracovat, aby vykynulo. To znamená, že těsto promícháváme tak dlouho, dokud nezačne tvořit "kuličku" uprostřed mísy a přestane lepit. Takto zpracované těsto posypeme trochou mouky a vložíme jej přikryté utěrkou opět na teplé místo. Necháváme kynout okolo 60 minut.


V době kynutí si připravíme náplň do buchet - můžeme použít povidlí, tvaroh, namletý mák, marmeládu či ovoce. Já jsem si vybrala švestky, jelikož nám jich ještě spousta visela na slivoni před domem Usmívající se Na 25 buchet je třeba 50 vypeckovaných švestek.


Po hodině vyklepneme vykynuté těsto na pomoučený vál.


Uděláme z něho takovou rolku a odřezáváme z ní cca 2 cm široká kolečka. Z koleček děláme placičky a na ně klademe vždy 4 půlky švestky, posypeme skořicí (já ji dávám skoro do všeho, jelikož ji zbožňuji, ale můžete ji též vypustit, ani v původních receptech bychom ji určitě nenašli), těsto svineme a vytvoříme raneček.


Buchty pokládáme na vymaštěný plech, uzlíkem dolů, hladkou stranou nahoru. Každou buchtu potřeme rozpuštěným máslem ze všech stran.


Když máme pekáč plný, vložíme jej do předehřáte trouby. Pečeme cca 40 - 45 minut na 170°C. Buchty ještě trochu vykynou a zvětší svůj objem. Ihned po vyndání z trouby je ještě horké potřeme rozpuštěným máslem (budou krásně vonět a zůstanou vláčné).


Až je budete vytahovat z trouby, nikdy s nimi neklepejte, opatrně je položte a nechte vychladnout. Stává se totiž, že nedočkavcům, kteří začnou buchty ihned po vyndání jíst a uždibovat, sednou.
Když již buchty nejsou moc horké, můžeme je vyjmout, položit na tác a pocukrovat. U nás se drží tradice, kdy cukrujeme spodní část a necháváme buchtičku otočenou spodkem nahoru Smějící se



Bohužel jsem nenafotila žádné extra foto, kde by byly naaranžované na tácu a pocukrované, nestihla jsem to Smějící se U nás to docela rychle mizí rovnou z pekáčku... Smějící se

Doufám, že recept někdo z vás vyzkouší a určitě dejte vědět, jak to dopadlo Mrkající Já už buchty kuchtila několikrát a vždy se povedly, příště vyzkouším nějakou jinou náplň - třeba to povidlí Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Giornale Giornale | Web | 10. října 2012 v 20:14 | Reagovat

Vzpomínám si, jak jsem se jako malá vždycky těšila, až pojedeme k babičce, aby udělala ty svoje úžasné kynuté buchty (někdy koláče). Naštěstí mamina v tradici pokračuje, takže když máme chuť, smiluje se a udělá buchty :D.

Asi v sobotu budu škemrat, aby napekla :D.

Jinak my z tohohle těsta děláme i kynutý knedlíky s ovocem ;)

2 Actinophrys Actinophrys | Web | 6. října 2016 v 3:11 | Reagovat

rychlá půjčka pro osvč :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama